{ "title": "Sünnet Farz Mı", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/sunnet-farz-mi.jpg", "date": "19.01.2024 15:50:12", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "
Sünnet Farz mı? Arapça'daki karşılık ismi \"hitan\" olan sünnet, erkeklerde üreme organının uç kısmında bulunan fazla deri parçasının kesilmesidir. İslamiyet'in simgesi olan sünnet olmak, Hz. İbrahim'e kadar dayanır. Erkeklerin sünnetine \"hıtan\", kadınların sünneti ne ise \"hafd\" denir. Araplarda hem erkek hem de kadın sünnet edilir. Hz. Adem, Şit, Nuh, Sam, İdris, Musa, Salih, Lut, Yusuf, Şuayb, Yunus, Süleyman Yahya ve İsa (A. S)'ın sünnetli olarak doğdukları rivayet edilir. Vücuda dair taharet, yani temizlik sünnetlerinden olan Hıtan, Hz. İbrahim'in kendini sünnet etmesiyle başlayıp, israiloğullarında geçerli olan Tevrat hükmü de bu yönde idi. Hz. İsa Aleyhisselam'da bu şekilde devam etmişken, hıristiyanlar sonradan bu adeti bozarak, \"kalbi bürüyen perdeyi atar\" gibi yanlış yorumlar yaparak sünnet olmayı terk etmişlerdir. Cahiliye dönemi Araplar da bile devam edegelen bir adet olmuştur. Resulullah Efendimiz (S. A. V) in de doğuştan sünnetli olduğuna dair rivayetlerin yanında, yedi günlükken dedesi Abdülmuttalib'in bir ziyafet vererek kendisini sünnet ettirdiği de başka rivayetlerdir.

Sünnet Olmak, İslamiyet öncesinde bir hijyen ve sağlık tedbiri olarak uygulanmaktaydı. Bu sebepledir ki sünnetin karşılığı olarak \"taharet\" kelimesi de kullanılır. Hz. İbrahim'in bu adetini Efendimiz Aleyhisselam da devam ettirmiştir ve \" sünnet hükümdarı\" olarak anılmıştır. Sünnet, İslam'ın ilk müesseselerindendir. Hz. Muhammed (S. A. V) Efendimiz; \" Üzerinizdeki (İslam'ın hoşlanmadığı) fazla kılları temizle, tıraş et ve Sünnet ol\" buyurarak, ileri yaşlarda dahi Müslüman olanlara sünnet olmayı emretmiştir. Sünnet olmak; \" Bir canlıya acı çektirmek, ancak o canlıya yarar sağlar ve yarar canlıya çektirilen acıdan fazla olursa caizdir. \" şer'i kaidesine dayanır. Resulü Zişan Efendimiz; \"Sünnet, erkeklere sünnet, kadınlar için fazilettir\" buyurmuştur. Bununla birlikte sünnet olmak, İmam Ebu Hanife ve İmam Malik'e göre kesinlikle sünnet, İmam hanbel'e göre erkeğe vacip, kadınlara sünnettir. İmam Şafii bu konuda erkek ile kadın arasında vücûb bakımından fark olmadığını belirtmiştir.

Sünnet Olmanın Faydaları Nelerdir?
Ünlü bir bilim adamının; \" Gelecekte kesinlikle sünnetin başka faydaları da ortaya çıkacak\" sözünü düşünürsek sünnetin ne kadar faydalı olduğunu anlayabiliriz.
" } ] }