{ "title": "Namazın Dışındaki Farzlar", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/namazin-disindaki-farzlar.jpg", "date": "20.01.2024 16:26:43", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Namazın dışındaki farzlar, namaza başlanmadan önce yapılması gereken kuralları teşkil eder. Namazın farzları 12'dir ki bunların altısı dışından altısı içinde olan ve mutlak yapılması gereken farzlardır.

Namazın dışındaki farzlar nelerdir?
Hadesetten ve necasetten taharet

Hükmi ve hakiki pisliklerden temizlenmek demektir. Namazdan önce hadesten ve necasetten taharet yani temizlik, birer şarttır. Bunlar yapılmadıkça namaz sahih yani geçerli olmaz. Hükmi pislik denilen hadesten kurtulmak için abdest ve gusül gerektiren şeylerden sonra gusül ve abdest alarak temizlenmek gerekir. Hakiki necaset denilen maddeten pis bulunan şeylerden de bedeni, giysileri ve namaz kılınacak yeri temizlemek gerekir. Öyle ki, namaz kılacak kişinin elbisesi, bedeni ve namaz kılacağı mekân mutlak surette tüm pisliklerden temizlenmiş olmalıdır.

Namazın dışındaki farzlar setr-i avret

Mahrem yerleri örtmek demektir. Namazda avret yerleri örtmek bir şarttır. Şöyle ki, namazda örtülmesi farz olan ve başkalarının bakması caiz olmayan bölgelere avret yeri denir. Erkeklerin avret sayılan yerleri, göbekleri altından dizleri altına kadar olan yerlerdir. Diz kapakları da mahrem bölgesinden sayılır. Kadınların mahrem sayılan bölgeleri ise yüzleri ve elleri dışında kalan bütün bedenleri avrettir. Bazı aksi görüşler olsa da kadınların ayakları da bazı durumlara göre avret bazı durumlara göre değildir. Sahih görüşe göre namazda avret olmayan ayaklar dışarda bir yabancı için mahremiyet teşkil eder. Namaz için bu sınırların dışında bir bölgenin dörtte biri kadar açık bulunsa namazı bozar. Namazın farzlarından olan örtünmenin cinsi de önemlidir. Giyilen giysiler teni gösterecek kadar ince olmamalıdır. Elbisenin vücudun her yerini belli edecek kadar olması ise mekruhtur, lakin namazın sahihliğini engellemez.

Namazın dışındaki farzlar kıbleye yönelmek

Namaz kılmak için Kâbe'ye doğru yönelmek de namazın şartlarındandır. Eğer yabancı bir yerde kıblenin yönü bilinmezse Kâbe yönü pusula ile tayin edilebilir. Namaz kılan kişinin göğsü bir özür olmaksızın kıbleden başka tarafa dönse, tüm imamlara göre namazı bozulur. Eğer yüzü dönse hemen tekrardan kıbleye çevirmesi halinde çirkin görülse de namazı kabul olur. Özür halinde kişi, kıbleye dönemediği zaman gücü yettiği tarafa dönerek namaz kılar.

Namazın dışındaki farzlar vakit

Farz namazlar için ve bu farz namazların sünnetleri için, vitir, teravih, cuma ve bayram namazları için vakitte bir şarttır. Farz namazları vakti girmeden kılınmaz. Şöyle ki, sabah, öğlen, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından oluşan 5 vakit olan farz namazlar vakitleri içerisinde kılınır. Bu sebeple namaz vakitlerini de bilmek farzdır. Ezan duyulmayan yerlerde vaktinden önce yahut sonra kılınmaması için namaz vakitleri öğrenilmelidir. Vaktin bitmesi halinde kılınmayan vaktin namazı daha sonra kaza edilmelidir. Vaktinden önce kılınan namaz ise vakti girdiğinde tekrar kılınmalıdır. Cuma ve bayram namazları da vaktinde kılma kurallarına tabidir.

Namazın dışındaki farzlar niyet etmek

Namazın dışındaki farzların sonuncusu olan niyet, namaza giriş için önemli bir şarttır. Farz namazlarla bayram ve vitir namazlarında bunları yerine getirirken hangi vakitler olduğunu belirtmek gerekir: 'bugünkü sabah namazına, bugünkü cuma namazına, bugünkü bayram namazına, bugünkü vitir namazına' diye niyet edilir. Niyet edildikten sonra hemen namaza başlanması lazımdır. Niyet ettikten sonra Tekbir alınıp namaza başlanmalı araya başka bir hal konulmamalıdır.
" } ] }