{ "title": "Guslün Farzları", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/guslun-farzlari.jpg", "date": "19.01.2024 17:35:02", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Guslün farzları, boy abdesti alırken kesinlikle uyulması gereken kuralları kapsar. Gasl, yıkanmak demektir. Gusül de yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusül: Boy abdesti alınarak bütün bedenin yıkanmasıdır. Buna taharet-i kübra yani büyük temizlik denir. Guslü gerektiren şey cünüplük halleridir. Cinsel ilişki ve şehvetle meninin vücuttan atılması dışında kadınların hayız ve nifas yani regl ve lohusa hallerinin sona ermesi de cünüplük hallerindendir. Gusül alması farz olan kişilerin yapması haram veya mekruh olan şeyler vardır. Gusül almadan namaz kılmak, Hanefi mezhebine göre dua mahiyeti dışında kurandan bir ayet okumak, kabeyi tavaf etmek, zorunlu bir durum olmadıkça Kur'an'ı Kerim'i, ayet yazılı levha ve kâğıtlara tutmak haramdır.

Guslün farzları

Gusül alırken dikkat edilmesi gereken hususlar 3 madde üzerinden farz kılınmıştır.

1) Ağza su vermek.

2) Burna su vermek.

3) Tüm vücudu yıkamak.

Ağıza ve burna bol miktarda su verilmelidir. Normal abdest alınırken ağza ve burna verilen sudan daha farklı olarak daha çok dikkat edilmelidir. Ağıza verilen su boğaza, burna verilen su ise genze gidecek kadar olmalıdır. Vücudu yıkarken iğne ucu kadar bir yerin dahi kuru kalmamasına dikkat edilmelidir. Kulaklar ve göbek oyuğu da dikkatle yıkanır. Guslün farzını yerine getirmek için suyu saçların, kaşların, sakalların diplerine kadar ulaştırmak lazımdır. Önemli olan saçların dipleri yani suyu deriye ulaştırmaktır. Bu yüzden uzun saç uçlarını ıslatmak şart değildir. Küpe deliklerinin ıslatılması da farzdır. Eğer kapanmışsa bir küpr yardımıyla açılmalı ve suyun ulaştığına emin olana kadar ovuşturulmalıdır. Tırnakların arasına sıkışmış toprak kir vb. Şeyler varsa onların da temizlenmesi ve suyun çamurun altına ulaşması gerekmektedir. Bir özür sebebiyle sünnet olamamış erkekler, organında toplanmış olan derinin de altını yıkamalıdırlar. Vücudun herhangi bir yerinde balık pulu, oje gibi suyu altına geçirmeyecek şeylerin bulunmaması lazımdır. Aksi takdirde gusül sahih olmayacaktır. Dişlerin arasında suyu engelleyecek sertlikte ve büyüklükte yemek parçaları olmamalı eğer varsa gusül almaya başlandığında temizlenmelidir. Kulak deliği, göbek çukuru gibi yapışık parmak araları da su ile ovulmalıdır. Gusül alırken ağza ve burna su vermeyi unutan kişinin guslü baştan almasına gerek yoktur. Unuttuğu yerleri yıkamasıyla guslün farzları yerine getirmiş olur.

Gusül almayı gerektiren vasıflar

Cünüplükten hayız ve lohusalıktan sonra gusül alınır ve bu farzdır. Bu farzın dışında bazı durumlarda gusül sünnet veya müstahaptır. Bunların başlıcaları şunlardır:
" } ] }