{ "title": "Farzı Kifaye", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/farzi-kifaye.jpg", "date": "23.01.2024 03:32:36", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Farz'ı kifayenin ne olduğunu öğrenmeden önce farzın tanımına bakmamız gerekir. Farz; Yüce Allah'ın insanların yerine getirmesi için emrettiği ibadetlere farz denir. Farz, Hazreti Muhammed (S. A. S.)'in hadislerinde farklı anlamlarda kullandığı gibi vacib anlamında da kullanmıştır. \"Ramazan ayı geldi. Allah bu ayda oruç tutmanızı size farz kılmıştır\" Bir fıkıh terimi olarak farz: Şari'tarafından emir olunduğu, kati delil ile sâbit olan; özürsüz, mutlak surette. Terk edildiğinde ceza gereken amellerdir. Mesela; Namaz kılmak, ramazan ayında oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek farzdır. Farzı terk etmek haramdır. İnanmayan ise dinden çıkar, kafir olur.

Kaç türlü farz vardır?

Farz iki kısma ayrılır
1-Farz'ı Ayn: mükellef olan Müslüman bir insanın mutlaka şahsi olarak yapması gereken ibadet denir. Dinin hüküm ve bilgilerini, lazım olduğu kadar öğrenmek ve gücünün yettiği kadar yerine getirmek farz-ı ayn'dır Müslüman bir adamın din bilgilerini öğrenmemesi ve çocuklarına öğretmemesi büyük günahtır. Farz'ı ayn'ın fazilet ve sevabı Farz'ı kifaye ye göre daha fazladır.

2-Farz'ı Kifaye: asıl konumuz olan Farz'ı kifaye ise bazı dini vecibeleri bir kısım müslümanın yerine getirdikten sonra diğer Müslümanların mesuliyetlerinin üzerlerinden kaldırıldığı ibadetlere denir. Bir şey umumi hale gelirse yükü, sıkıntısı azalır. Özelleştiğinde ise daha sıkıntılı olur. Kifaye farzları bütün Müslümanlar tarafından terk edilir ise bütün insanlar bu farziyeden sorumlu olur.

Farz'ı kifaye olan durumlar nelerdir?
" } ] }