{ "title": "Farz Vacip Sünnet", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/farz-vacip-sunnet.jpg", "date": "19.01.2024 14:56:06", "author": "bayram sarı", "article": [ { "article": "Farz Vacip Sünnet İslam dininde yer alan terimlerdendir. Farz, Allah'ın kesin olarak yapılmasını istediği sabit olan emir ve emirlerdir. Farzları yerine getirmek her mümine sevap kazandırır. Bunun yanı sıra farzları yerine getirmeyenler günah işlemiş olur. Farzları inkâr etmek, olmadığını varsaymak küfürdür, bunu söyleyen her kimse dinden çıkmış demektir. Farzlar, farz-ı ayn ve farzı kifaye olarak ikiye ayrılır.

Farz-ı ayn: Mükellef olan her insanın yapması gereken farzlardır. Namaz Kılmak, oruç tutmak gibi.

Farz-ı kifaye: Mükelleflerden bir miktarını yerine getirdiği zaman diğerlerinden sorumluluğu kalkan farzlardır. Bunlar İslam'ın topluma bahşettiği vazifelerdir. Farz-ı kifaye olan bir vazife, mükelleflerden bir miktarı tarafından yerine getirildikten sonra diğerlerinin sorumluluğundan kurtulurlar. Bu vazifeyi mükelleflerden hiç kimse yapmazsa tüm mükellefler bundan sorumlu tutulur. Cenaze namazının kılınması, cihad etmek gibi. Her Müslümanın yerine getirmesi gereken 32 farz vardır.

Farz, Vacip, Sünnet Aralarındaki Fark: Farzı inkâr eden kimse dinden çıkar, vacibi inkâr eden kimse dinden çıkmaz ama büyük günah işlemiş olur, sünneti inkâr eden kimse vacip kadar olmasa da günah işlemiş olur. Lakin aralarında mesafe vardır. Mesela namazın vaciplerinden herhangi birinin terk edilmesi namazı bozmaz. Sehven terk edildiyse sehiv secdesi yapılması gerekir. Kâsten terk edildiyse namazın yeniden kılınması gerekir. Namazda sünneti terk etmek namazın kabulüne engel değildir. Ancak kasten sünnetlerin terk edilmeleri sevapları azaltan bir tutumdur.

Vacip, farz kadar kesin olmamakla beraber güçlü bir delille yapılması emredilen hususlardır. Kesin olmayan bir delille sabit olduğu için, vacibi inkâr eden kişi, kafir sayılmaz. Ancak bir açıklama gereği yapmayı duymadan ve te'vil etmeksizin vacibi terk eden kimse fasık olarak nitelendirilir. Vacibin terki farzın terki ölçüsünde olmasa bile günah ve sorumluluğu getirir.

Sünnet, Hz. Peygamber'in sürekli olarak yaptığı mazereti olmaksızın terk etmediği yaşayış tarzıdır. Sadece ayetler ve farzlar ile değil bizler gibi ölümlü olan Hz. Peygamber'in hayatını model olarak alabilir, onun yaşayış biçimine uygun davranabilir, Hz. Peygamber kadar olmasak da elimizden geldiğince Allah'a layık bir kul olabiliriz.
" } ] }