{ "title": "Cuma Namazı Farz Mıdır", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/cuma-namazi-farz-midir.jpg", "date": "19.01.2024 01:48:02", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Cuma Namazı Farz Mıdır: Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz olması, kitap, sünnet ve icmâ ile sabit bulunmaktadır. Kur'an'ı Kerîm'in 62. Sûresi, cuma namazından bahsetmesinden dolayı Cuma sûresi olarak adlandırılmaktadır. Bu sûrede yüce Allah şöyle emretmektedir; \"Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrılınca Allah'ı anmaya (Namaza) koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca yeryüzüne yayılın da Allah'ın lütfunu arayın ve Allah'ı çok çok anın ki felah bulun\" el-Cum‘a 62/9-10. Hadis kitaplarında yer alan cuma namazının faziletleri ve kuvvetli farzlardan olduğu ve bu namazı özür olmadan kılmamanın Allah katında büyük günah sayılacağı konusunda sağlam hadisler bulunmaktadır. Cuma namazının diğer namazlardan farklı olarak kendisine özel on iki şartı daha bulunmaktadır. Bunların altısı farz olmasının, diğer altısı da edasının şartları olarak kabul edilmektedir. Cuma, Müslümanlarca bir bayram günü sayılır. Bu mübarek günde Müslümanlar camilerde toplanırlar. Okunacak hutbeleri dinleyerek bu hutbelerden fayda sağlarlar. Daha sonra hep birlikte Cuma namazını kılınır. Sonra ya başka ibadetler ile uğraşır veya ziyaretlerde bulunur yahut günlük işleri ile uğraşmaya devam ederler.

Cuma Namazı Farz Mıdır: Cuma namazı, cuma günü öğle namazı zamanında kılınan ve farzı iki rek‘at olarak kılınan bir namazdır. Bu namazdan önce hatibin hutbe okuması namazın geçerliliği açısından şarttır. Cuma namazı o günkü öğle namazının yerini tutmaktadır. Cuma namazının bir kimseye farz olabilmesi için, Müslüman olması, aklı başında ve erginlik çağına gelmiş olmaktan başka altı şartın daha bulunması gerekir.

Cuma Namazının Bir Kimsede Farz Olmasının Şartları:
Bu şartlar kendisinde bulunmayan kişiye cuma namazı farz sayılmamaktadır. Ancak bu durumda olan bir kimse câmiye giderek cuma namazını kılarsa o günün öğle namazının yerine geçmektedir.
" } ] }