{ "title": "Cemaatle Farz Namazı Nasıl Kılınır", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/cemaatle-farz-namazi-nasil-kilinir(1).jpg", "date": "23.01.2024 06:39:44", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "
Cemaatle Farz Namazı Nasıl Kılınır, İslamiyet dini, cemaatle namaz kılmaya büyük önem göstermiştir. Cemaat ile namaz kılmanın sevabı çok büyüktür. Cemaatle namaz kılmaya devam etmek, İslam nişanlarından ve iman alâmetlerindendir. Müslümanların birlik ve beraberliklerini kurmalarında fayda sağlamakla birlikte, yine Müslümanlar arasında sevgi ve dayanışma duygusu uyandırır. Cemaatle namaz, kuralları tam olarak bilmeyenlerin, bilenlerden faydalanması gibi bir güzelliğe de sahiptir. Cemaatte bulunan güzel insanların duasının kabul olmasındaki etkisi de düşünülürse, cemaatle Farz Namazı Kılmak, ibadetlerin kabul olmaya daha yakın olması demektir. Resulullah Efendimiz (S. A. V.) cemaatle namaz kılmayı sürekli teşvik etmiş, cemaatle namaz kılmanın, tek başına namaz kılmaktan 27 kat daha faziletli olduğunu bildirmiştir. Bir hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmuştur; \"Bir Müslümanın tek bir kişiyle birlikte kıldığı namaz, tek olarak kıldığı namazdan, iki kişi ile kıldığı namaz, tek bir kişi ile kıldığı namazdan daha sevaptır. Cemaat ne kadar çok olursa bu namaz Allah'a (C. C.) o nispette sevimlidir. \" (Ebu Davud, Salat, 47.)

Cemaatle Farz Namazı Kimler Kılabilir?

Buluğ çağına ermiş olan, özgür olan, herhangi bir özrü olmayan, aklı olan, bir zorluk çekmeden namaz kılmaya gücü yetebilecek Müslüman erkeklerin, cemaatle farz namazı kılmaları müekked sünnettir. Yine aynı şekilde Cuma namazını cemaatle kılmak farz. Bayram namazını cemaatle kılmak ise vaciptir. Cemaate namaz kıldıran kişiye İmam ve bu göreve İmamet denir. Kişinin İmam olması için bazı gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunlar; Müslüman olmak, buluğ çağında olmak, erkek olmak, akıl sahibi olmak, Kur'an okuyabilmek ve özürlü olmamak. Cemaatle farz namazı kılmak için camide olmak ve çok kişi olmak şart değildir. Bir kişi ile de cemaat fazileti elde edilir. İmama uyan kişi bir kadın veya karar alma yeteneğine sahip bir çocuk bile olsa yeterlidir. Dolayısıyla evde ailece Cemaatle namaz kılmak, tek başına namaz kılmaktan daha faziletli ve sevaptır. Bunun yanında, gücü yettiği halde evde cemaat ile namaz kılıp, camiye gitmemek mekruhtur.

Cemaatle Farz Namazı Nasıl Kılınır?

Cemaatle namaz kılacak bir kişi ise imamın sağına durur. En az iki ya da daha fazla kişi ise imamın arka tarafında durulur. Duruşta ise secde yeri değil, ayakların hizası esas alınır. Cemaatin topuklarının, imamın topuklarından ileride olmaması yeterlidir. İmam; \"Niyet ettim Allah rızası için, şu vaktin (Kılınacak vakit ne ise o söylenir) farz namazını kılmaya\" diyerek niyet eder. Cemaat ise; \"Niyet ettim Allah rızası için, şu vaktin farzını kılmaya, uydum hâzır olan imama\"der. İftitah ve intikal tekbirlerini imam aşikar, cemaat ise sessiz alır. Cemaatın tekbir alması sünnettir. Lakin; cemaat kalabalık ve imamın sesi duyulmaz ise o zaman cemaatten başka bir kişi tarafından bu tekbirler yüksek sesle alınır. Rûkudan kalkarken ise \"Rabbena ve lekel hamd\" der. Yine aynı şekilde, selamı da yüksek sesle verir. İmam ilk selamı daha yüksek sesle verir. Bu cemaate bir bildiri, imama ise sünnettir. Namaz içerisinde Sübhaneke, Tahiyyat ve okunan diğer dualar, cemaatteki herkes tarafından sessiz okunur. Hanefi mezhebinde; Cemaatle farz namazı nasıl kılınır? Fatiha ve Zammı Sure cemaat tarafından okunmaz. Aşikar okunan farz namazlarda, bunları cemaatin okuması tahrimen mekruh (Harama yakın), aşikâr olmayan gizli namazlarda ise cemaatin bunları okuması mekruhtur. Efendimiz (S: A. V.) bu konuda şöyle buyurmuştur; \"Kimin imamı varsa, imamın okuyuşu o kimse için de okuyuştur. \"

Cemaatle Farz Namazı Nasıl Kılınır, Kılınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
" } ] }