{ "title": "Boy Abdestin Farzları", "image": "https://www.farzlar.gen.tr/images/boy-abdestin-farzlari.jpg", "date": "20.01.2024 03:33:29", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Boy abdestinin farzları, Gusl, yani boy abdesti sözlükte; temizlenmek olarak anlatılmaktadır. Erginlik çağına gelmiş herkesin şu durumlarda boy abdesti alması gerekir.

1) Cünüplük; yani cinsî münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin (Sperm) şehvetle çıkması.

2) kadının âdet görmesi ve lohusalık hâlinin sona ermesi.

Bu hallerde boy abdesti farzdır. Bazı durumlarda da gusletmek, sünnet veya müstehabdır. Bu haller
Boy abdestinin farzları üçtür

I) Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak.

2) Burna su çekmek ve yıkamak.

3) Tepeden tırnağa bütün vücudu yıkamak.

Vücut yıkanırken en ufak bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde boy abdesti yerine gelmemiş olur. Onun için kulaklar, göbek çukuru, saç, sakal ve bıyıkların dipleri iyice yıkanır.

Guslün adabı aynen abdest adabı gibidir

Gusletmek isteyen kimse önce besmele çekerek başlar. Sonra niyet eder. Eller bileklere kadar yıkanır ve üzerindeki kir pis ne varsa onları temizler. Avret yerlerini ve uyluklarını yıkar. Ağza su verir: Sağ avucu ile ağzına bolca su alarak iyice çalkalanır; bunu 3 kez yapar; oruç hali yoksa suyun boğazına kadar ulaşmasını sağlar. Sonra yine sağ eli ile burnuna üç defa su çekerek iyice temizler. Bu işlemler sonunda normal namaz abdesti alır. Ancak şunun da belirtilmesi gerekir ki kişinin yıkandığı yere su toplanıyorsa, ayaklar, gusülden çıkarken yıkanmalıdır. Abdesti tamamladıktan sonra, baş kısım başta olmak üzere, sırasıyla sağ ve sol omuzlarına üçer defa su döker. Her yıkama esnasında vücudun her tarafına suyu ulaştırır. Hiçbir yerin kuru halde bırakılmaması lazım olur. Bu yüzden sakallarının, saçlarının diplerine, göbek çukuruna suyun temasını sağlar. Şöyle bir durum daha var, vücutta herhangi bir yaradan dolayı ilaç veya sargı bezi ile sarılı bir kısım varsa ve suyun teması ile yara zarar görecekse, bunların üzerinden suyu hafifçe geçirmek yeterli olacaktır; bu dahi zarar verecekse sadece eliyle üzerini mesheder.

Boy abdesti olmayanın yapması yasak olan şeyler

Oruca niyetlenmek, Namaz kılmak; İbadet amacıyla Kur'an'dan bir kısım okumak (Dua etmek, bir kişiye kelime kelime Kur'an öğretmek, tesbih etmek, Kelimes-i şehadet getirmek caizdir) Kur'an'ı Kerîm'e veya Kur'an'ı Kerim içerikli bir kitaba dokunmak ya da tutmak (Bütünleşik olmayan bir örtü ya da muhafaza içerisinde tutmak caizdir); Ayet yazılı olan bir levhayı veya benzer bir şeyi ele almak; Kâbe-i Muazzama tavaf vazifesini icra etmek ve de zorunlu olmayan hallerde bir mescide girmek.

Boy abdesti olmayanın yapabildiği şeyler

Kur'an ayetlerini kelime kelime öğretmek (Caizdir); salat ve selam ile dua etmek, dua etmek ve Kur'an'dan ayetler okumak: Kelime-i şehâdet getirmek; Kur'an'a bakmak; bitişik olmayan bir kap içerisinde bulunan mushafa dokunmak; zik retmet, tesbihat yapmak, uyumak (Cünübün abdest aldıktan sonra uyuması daha iyidir). Önemli bir konuda, Ramazan'da cünüp olarak sabaha uyanan veya uyku esnasında cünüp olan kimsenin orucu bozulmaz.
" } ] }